Меню
Меню
Може ли да се чувствате уморен докато изпарявате

26.08.2024 08:43:28

Може ли да се чувствате уморен докато изпарявате

Смятате ли, че се чувствате по-уморени от обикновено, откакто преминахте към вейпинг? Може би умората ви започва дори още по-рано. Може да сте дългогодишен потребител на никотинови продукти и когато наистина се замислите, не можете да си спомните последния път, когато сте имали добър сън. Въпреки че вейпингът сам по себе си не притежава уникални свойства, които да ви карат да се чувствате уморени, всички форми на употреба на никотин могат. Макар и парадоксално, тъй като никотинът е мощен стимулант, потенциално никотина може да намали нивата на вашата енергия през деня заради влиянието, което той има върху съня.

Добрата новина е, че ако вейпингът ви кара да се чувствате уморени, защото никотинът намалява качеството на съня ви, има няколко неща, които можете да направите. Но преди да започнете да променяте рутината си, е полезно да се замислите дали никотинът всъщност е проблемът. За да определим това, нека започнем, като разгледаме взаимодействията на никотина с тялото.

Какви са ефектите на никотина върху тялото?


Никотинът е мощен стимулант, който влияе върху сърдечния ритъм, дишането, нивото на кръвната захар и хормоните ни.

Никотинът е сложна молекула, която влияе на тялото по различни начини. За целите на разбирането на влиянието на вейпинга върху съня, тази статия ще се съсредоточи върху стимулантните свойства на никотина. Когато използвате никотин, той бързо прониква през кръвно-мозъчната бариера и се свързва с рецепторите в частта от мозъка, отговорна за производството на адреналин. Това стимулира производството на адреналин, което увеличава сърдечния ритъм и дишането. Също така повишава кръвното налягане и освобождава глюкоза в кръвта ви.

Когато пушихте, често ли ви се струваше, да не можете да се събудите сутрин, докато не изпушите цигара? Ако е така, току-що сте открили причината: трудно се събуждахте, защото тялото ви чакаше адреналинов шок. Ако обаче вейпингът ви кара да се чувствате уморени, причината е повече от стимулиращия ефект на никотина.

Ако никотинът е стимулант, защо вейпингът ви кара да се чувствате уморени?


Вейпингът ви кара да се чувствате уморени, защото употребата на стимуланти има негативен ефект върху качеството на съня – особено ако изпарявате непосредствено преди лягане.

Сега, когато разбирате какъв мощен стимулант е никотинът, може да сте малко объркани. Защо вейпингът би ви карал да се чувствате уморени, ако никотинът ви дава толкова много енергия, когато го използвате? Отговорът е, че никотинът може да ви помогне да се почувствате по-будни през деня, но може също така да има негативен ефект върху качеството на съня. Никотинът намалява продължителността на фазата на съня с бързи движения на очите, което е потенциален проблем, защото това е частта от цикъла на съня, в която тялото ви се възстановява и почива. Липсата на бързи движения на очите докато спите, води до различни негативни последици, включително тревожност, раздразнителност, затруднено съсредоточаване и умора.

С други думи, не вейпингът сам по себе си ви кара да се чувствате уморени – проблемът е в това, че никотинът все още е в кръвообращението ви, когато лягате. Това потиска бързите движения на очите във фазата на съня и го прави по-малко възстановителен. Това ви кара да се чувствате по-малко отпочинали, когато се събудите сутрин. Вие консумирате повече никотин през деня, за да се събудите, и цикълът продължава. Всеки тежък потребител на никотин може да изпита този феномен.

Можете да противодействате на негативния ефект на никотина върху качеството на съня, като се уверите, че нивото на никотин в кръвта ви е възможно най-ниско преди лягане. За да направите това обаче, трябва да разберете колко дълго никотинът остава в тялото ви.

Колко дълго остава никотина в тялото?


Никотинът има полу-действие от около два часа. Два часа след последното ви изпаряване, приблизително половината от никотина все още ще е в кръвта ви.

Никотинът има сравнително кратък полу-живот от два часа. Ако използвате никотин два часа преди лягане, половината от никотина, който сте консумирали, все още ще е в кръвта ви, когато си легнете. Ако използвате никотин четири часа преди лягане, една четвърт от никотина ще остане. Ако използвате никотин непосредствено преди лягане, почти целият никотин ще остане в кръвта ви.

Ключът е да намерите начин да елиминирате или рязко намалите употребата на никотин достатъчно дълго преди лягане, така че когато легнете, най-малкото възможно количество никотин все още да е активно в кръвта ви. Преди да започнете да правите драстични промени, обаче, трябва да разгледате още един сценарий, уникален за бивши пушачи, които току-що са преминали към вейпинг.

Може да се чувствате временно уморени, когато за първи път преминете към вейпинг


Преминаването към вейпинг вероятно ще доведе до намаляване на приема на никотин, което може да ви накара да се чувствате уморени в началото.

Досега тази статия беше написана с предположението, че сте пълноценен вейпър, който е преминал от пушене към вейпинг преди известно време. Ако сте нов в изпаряването обаче, има още нещо, което трябва да обмислите, преди да промените каквото и да било в начина, по който изпарявате. Когато преминахте към вейпинг, вероятно сте намалили значително приема на никотин, защото цигарите доставят никотин много по-ефективно от много вейп продукти. Това е особено вярно за Българския пазар, където всички вейп продукти са ограничени до максимална сила на никотин от 20 mg/ml.

Когато преминете от пушене към вейп с ниско съдържание на никотин, това ще доведе до рязко намаляване на общия ви прием на никотин. В краткосрочен план може да се почувствате уморени. Освен това е важно да помните, че вейпингът замества само едно от химическите вещества – никотина, които консумирате, когато пушите цигари. Въпреки че никотинът е най- пристрастяващото химическо вещество в цигарите, има хиляди други химикали в тютюневия дим, към които тялото ви също е привикнало получавайки ги всеки ден. При липсата на тези химикали, може временно да се чувствате уморени или „не съвсем на себе си“ за известно време след преминаването към вейпинг. Повечето хора съобщават, че се чувстват много по-добре след няколко дни. Така че, ако се чувствате уморени от вейпинга и сте вейпър отскоро, няма нужда да правите големи промени. Дайте си няколко дни за адаптация и ако все още се чувствате уморени, може да помислите за намаляване на приема на никотин през нощта.

Опитайте течност без никотин за по-добър сън


Използването на течност без никотин през нощта означава, че ще имате по-малко количество никотин в кръвта си, когато си лягате.

Като се има предвид двучасовия полу-живот на никотина, изглежда ясно, че елиминирането на приема на никотин в рамките на два часа преди лягане е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да подобрите качеството на съня си и да се чувствате по-малко уморени през деня. Ако сте от човек, който наистина се наслаждава на вейпинга непосредствено преди лягане, може да искате да направите тази промяна постепенно, за да избегнете чувството, че пропускате приятна част от ежедневието си.

Опитайте да закупите бутилка течност без никотин и да я смесите наполовина с обичайната си течност. Преминете към смесения вариант в края на деня, докато свикнете с него. Въпреки че няма да елиминирате напълно приема на никотин късно през нощта, поне ще го намалите наполовина. Когато свикнете с новата течност, направете течност без никотин и я изпарявайте поне два часа преди лягане и вижте как това ще се отрази на качеството на съня ви. Ако сте доволни от резултата, опитайте да преминете към течност без никотин възможно най-бързо.

Можете да използвате вейпинга, за да намалите или елиминирате употребата на никотин


В дългосрочен план, целите да намалите общия прием на никотин, което ще помогне за подобряване на качеството на съня ви.

Замисляли ли сте се някога за възможността, че не е задължително винаги да използвате никотин? Някои хора са напълно доволни от това, че са преминали от пушене към вейпинг и нямат намерение да правят каквито и да било допълнителни промени в тази област. За други обаче, преминаването към вейпинг е само една стъпка по пътя към пълната свобода от никотина. Ако премахнете приема на никотин през нощта и установите, че спите по-добре, може би е време да помислите за намаляване или елиминиране на никотина и през останалата част от деня. Когато изпарявате, можете да избирате силата на никотин в течността си – и това означава, че можете да намалите приема на никотин толкова бавно, колкото искате.

Не забравяйте значението на хидратацията, докато изпарявате


Вейп Течностите съдържат съставки, които могат да доведат до дехидратация, което също може да повлияе на качеството на съня ви. Пийте достатъчно вода, докато изпарявате.

Ако установите, че вейпингът ви кара да се чувствате уморени, най-вероятната причина е описаното в тази статия: консумирате твърде много никотин преди лягане и той вреди на качеството на съня ви, защото все още е в кръвта ви преди да си легнете. Съществува обаче и друг сценарий, който също си струва да се разгледа.

Основните съставки на повечето вейп течности са пропилен гликол и растителен глицерин. И двете съставки са хумектанти, което означава, че те привличат и задържат влагата. Поради тази причина някои хора откриват, че вейпингът може да има дехидратиращ ефект – и както стимулиращият ефект на никотина, дехидратацията също може да намали качеството на съня ви. За да предотвратите дехидратацията, винаги пийте достатъчно вода, докато изпарявате.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Вейп Блог

Вейп Блог - www.boombvaping.com

Може ли да се чувствате уморен докато изпарявате

Може ли да се чувствате уморен докато изпарявате

Смятате ли, че се чувствате по-уморени от обикновено, откакто преминахте към вейпинг? Може би умората ви започва дори още по-рано. Може да сте дългогодишен Смятате ли, че се чувствате по-уморени от обикновено, откакто преминахте към вейпинг? Може би умората ви започва дори още по-рано. Може да сте дългогодишен 2024-08-26T08:43:36+03:00 Може ли да се чувствате уморен докато изпарявате

<p class="text-alignjustify">Смятате ли, че се чувствате по-уморени от обикновено, откакто преминахте към вейпинг? Може би умората ви започва дори още по-рано. Може да сте дългогодишен потребител на никотинови продукти и когато наистина се замислите, не можете да си спомните последния път, когато сте имали добър сън. Въпреки че вейпингът сам по себе си не притежава уникални свойства, които да ви карат да се чувствате уморени, всички форми на употреба на никотин могат. Макар и парадоксално, тъй като никотинът е мощен стимулант, потенциално никотина може да намали нивата на вашата енергия през деня заради влиянието, което той има върху съня.</p> <p class="text-alignjustify">Добрата новина е, че ако вейпингът ви кара да се чувствате уморени, защото никотинът намалява качеството на съня ви, има няколко неща, които можете да направите. Но преди да започнете да променяте рутината си, е полезно да се замислите дали никотинът всъщност е проблемът. За да определим това, нека започнем, като разгледаме взаимодействията на никотина с тялото.</p> <p class="text-alignjustify"><strong><u>Какви са ефектите на никотина върху тялото?</u></strong></p> <p class="text-alignjustify"><br /> <strong><em>Никотинът е мощен стимулант, който влияе върху сърдечния ритъм, дишането, нивото на кръвната захар и хормоните ни.</em></strong></p> <p class="text-alignjustify">Никотинът е сложна молекула, която влияе на тялото по различни начини. За целите на разбирането на влиянието на вейпинга върху съня, тази статия ще се съсредоточи върху стимулантните свойства на никотина. Когато използвате никотин, той бързо прониква през кръвно-мозъчната бариера и се свързва с рецепторите в частта от мозъка, отговорна за производството на адреналин. Това стимулира производството на адреналин, което увеличава сърдечния ритъм и дишането. Също така повишава кръвното налягане и освобождава глюкоза в кръвта ви.</p> <p class="text-alignjustify">Когато пушихте, често ли ви се струваше, да не можете да се събудите сутрин, докато не изпушите цигара? Ако е така, току-що сте открили причината: трудно се събуждахте, защото тялото ви чакаше адреналинов шок. Ако обаче вейпингът ви кара да се чувствате уморени, причината е повече от стимулиращия ефект на никотина.</p> <p class="text-alignjustify"><strong><u>Ако никотинът е стимулант, защо вейпингът ви кара да се чувствате уморени?</u></strong></p> <p class="text-alignjustify"><br /> <strong><em>Вейпингът ви кара да се чувствате уморени, защото употребата на стимуланти има негативен ефект върху качеството на съня &ndash; особено ако изпарявате непосредствено преди лягане.</em></strong></p> <p class="text-alignjustify">Сега, когато разбирате какъв мощен стимулант е никотинът, може да сте малко объркани. Защо вейпингът би ви карал да се чувствате уморени, ако никотинът ви дава толкова много енергия, когато го използвате? Отговорът е, че никотинът може да ви помогне да се почувствате по-будни през деня, но може също така да има негативен ефект върху качеството на съня. Никотинът намалява продължителността на фазата на съня с бързи движения на очите, което е потенциален проблем, защото това е частта от цикъла на съня, в която тялото ви се възстановява и почива. Липсата на бързи движения на очите докато спите, води до различни негативни последици, включително тревожност, раздразнителност, затруднено съсредоточаване и умора.</p> <p class="text-alignjustify">С други думи, не вейпингът сам по себе си ви кара да се чувствате уморени &ndash; проблемът е в това, че никотинът все още е в кръвообращението ви, когато лягате. Това потиска бързите движения на очите във фазата на съня и го прави по-малко възстановителен. Това ви кара да се чувствате по-малко отпочинали, когато се събудите сутрин. Вие консумирате повече никотин през деня, за да се събудите, и цикълът продължава. Всеки тежък потребител на никотин може да изпита този феномен.</p> <p class="text-alignjustify">Можете да противодействате на негативния ефект на никотина върху качеството на съня, като се уверите, че нивото на никотин в кръвта ви е възможно най-ниско преди лягане. За да направите това обаче, трябва да разберете колко дълго никотинът остава в тялото ви.</p> <p class="text-alignjustify"><strong><u>Колко дълго остава никотина в тялото?</u></strong></p> <p class="text-alignjustify"><br /> <strong><em>Никотинът има полу-действие от около два часа. Два часа след последното ви изпаряване, приблизително половината от никотина все още ще е в кръвта ви.</em></strong></p> <p class="text-alignjustify">Никотинът има сравнително кратък полу-живот от два часа. Ако използвате никотин два часа преди лягане, половината от никотина, който сте консумирали, все още ще е в кръвта ви, когато си легнете. Ако използвате никотин четири часа преди лягане, една четвърт от никотина ще остане. Ако използвате никотин непосредствено преди лягане, почти целият никотин ще остане в кръвта ви.</p> <p class="text-alignjustify">Ключът е да намерите начин да елиминирате или рязко намалите употребата на никотин достатъчно дълго преди лягане, така че когато легнете, най-малкото възможно количество никотин все още да е активно в кръвта ви. Преди да започнете да правите драстични промени, обаче, трябва да разгледате още един сценарий, уникален за бивши пушачи, които току-що са преминали към вейпинг.</p> <p class="text-alignjustify"><strong><u>Може да се чувствате временно уморени, когато за първи път преминете към вейпинг</u></strong></p> <p class="text-alignjustify"><br /> <strong><em>Преминаването към вейпинг вероятно ще доведе до намаляване на приема на никотин, което може да ви накара да се чувствате уморени в началото.</em></strong></p> <p class="text-alignjustify">Досега тази статия беше написана с предположението, че сте пълноценен вейпър, който е преминал от пушене към вейпинг преди известно време. Ако сте нов в изпаряването обаче, има още нещо, което трябва да обмислите, преди да промените каквото и да било в начина, по който изпарявате. Когато преминахте към вейпинг, вероятно сте намалили значително приема на никотин, защото цигарите доставят никотин много по-ефективно от много вейп продукти. Това е особено вярно за Българския пазар, където всички вейп продукти са ограничени до максимална сила на никотин от 20 mg/ml.</p> <p class="text-alignjustify">Когато преминете от пушене към вейп с ниско съдържание на никотин, това ще доведе до рязко намаляване на общия ви прием на никотин. В краткосрочен план може да се почувствате уморени. Освен това е важно да помните, че вейпингът замества само едно от химическите вещества &ndash; никотина, които консумирате, когато пушите цигари. Въпреки че никотинът е най- пристрастяващото химическо вещество в цигарите, има хиляди други химикали в тютюневия дим, към които тялото ви също е привикнало получавайки ги всеки ден. При липсата на тези химикали, може временно да се чувствате уморени или &bdquo;не съвсем на себе си&ldquo; за известно време след преминаването към вейпинг. Повечето хора съобщават, че се чувстват много по-добре след няколко дни. Така че, ако се чувствате уморени от вейпинга и сте вейпър отскоро, няма нужда да правите големи промени. Дайте си няколко дни за адаптация и ако все още се чувствате уморени, може да помислите за намаляване на приема на никотин през нощта.</p> <p class="text-alignjustify"><strong><u>Опитайте течност без никотин за по-добър сън</u></strong></p> <p class="text-alignjustify"><em><br /> <strong>Използването на течност без никотин през нощта означава, че ще имате по-малко количество никотин в кръвта си, когато си лягате.</strong></em></p> <p class="text-alignjustify">Като се има предвид двучасовия полу-живот на никотина, изглежда ясно, че елиминирането на приема на никотин в рамките на два часа преди лягане е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да подобрите качеството на съня си и да се чувствате по-малко уморени през деня. Ако сте от човек, който наистина се наслаждава на вейпинга непосредствено преди лягане, може да искате да направите тази промяна постепенно, за да избегнете чувството, че пропускате приятна част от ежедневието си.</p> <p class="text-alignjustify">Опитайте да закупите бутилка течност без никотин и да я смесите наполовина с обичайната си течност. Преминете към смесения вариант в края на деня, докато свикнете с него. Въпреки че няма да елиминирате напълно приема на никотин късно през нощта, поне ще го намалите наполовина. Когато свикнете с новата течност, направете течност без никотин и я изпарявайте поне два часа преди лягане и вижте как това ще се отрази на качеството на съня ви. Ако сте доволни от резултата, опитайте да преминете към течност без никотин възможно най-бързо.</p> <p class="text-alignjustify"><strong><u>Можете да използвате вейпинга, за да намалите или елиминирате употребата на никотин</u></strong></p> <p class="text-alignjustify"><br /> <strong><em>В дългосрочен план, целите да намалите общия прием на никотин, което ще помогне за подобряване на качеството на съня ви</em>.</strong></p> <p class="text-alignjustify">Замисляли ли сте се някога за възможността, че не е задължително винаги да използвате никотин? Някои хора са напълно доволни от това, че са преминали от пушене към вейпинг и нямат намерение да правят каквито и да било допълнителни промени в тази област. За други обаче, преминаването към вейпинг е само една стъпка по пътя към пълната свобода от никотина. Ако премахнете приема на никотин през нощта и установите, че спите по-добре, може би е време да помислите за намаляване или елиминиране на никотина и през останалата част от деня. Когато изпарявате, можете да избирате силата на никотин в течността си &ndash; и това означава, че можете да намалите приема на никотин толкова бавно, колкото искате.</p> <p class="text-alignjustify"><strong><u>Не забравяйте значението на хидратацията, докато изпарявате</u></strong></p> <p class="text-alignjustify"><br /> <strong><em>Вейп Течностите съдържат съставки, които могат да доведат до дехидратация, което също може да повлияе на качеството на съня ви. Пийте достатъчно вода, докато изпарявате.</em></strong></p> <p class="text-alignjustify">Ако установите, че вейпингът ви кара да се чувствате уморени, най-вероятната причина е описаното в тази статия: консумирате твърде много никотин преди лягане и той вреди на качеството на съня ви, защото все още е в кръвта ви преди да си легнете. Съществува обаче и друг сценарий, който също си струва да се разгледа.</p> <p class="text-alignjustify">Основните съставки на повечето <a href="https://boombvaping.com/category/technosti">вейп течности</a> са пропилен гликол и растителен глицерин. И двете съставки са хумектанти, което означава, че те привличат и задържат влагата. Поради тази причина някои хора откриват, че вейпингът може да има дехидратиращ ефект &ndash; и както стимулиращият ефект на никотина, дехидратацията също може да намали качеството на съня ви. За да предотвратите дехидратацията, винаги пийте достатъчно вода, докато изпарявате.</p>

, , , ,
Сравнение на продукти