Меню
Меню
Как да направим своята първа DIY течност и какво да очакваме ?

10.03.2023 22:51:24

Как да направим своята първа DIY течност и какво да очакваме ?

Искате да започнете да правите собствените си течности ? Готови сте да опитате нещо ново и да разберете що е то миксиране на течности, време за отлежаване и препоръчителна дозировка?

Ние от Boom B Vaping ви предоставяме този кратък наръчник, за да може успешно да навлезете в света на DIY (Do it yourself) течностите.

Какво ви е необходимо ?

За да може да направите първата си течност, са необходими няколко компонента:

1. На първо място е - базовият разтвор

Базовият разтвор или за по – кратко базата е съчетание от пропилен гликол (PG) и растителен глицерин (VG).

Съществуват няколко вида съотношения спрямо това, какво искате да постигнете.

Балансираната база е съставена от равни части пропилен гликол и растителен глицерин. Може да бъде използвана, както за MTL, така и за DL,  като най – честото и приложение е за MTL вейпинг, тъй като нито е твърде гъста, нито е твърде рядка и може да бъде използвана и на по – високо омови изпарителни глави.

  • Съотношение 30/70 (PG/VG) е втората най – често използвана база. Тя е с високо съдържание на растителен глицерин. С това съдържание базата е използвана предимно за DL вейпинг, тъй като събомовите изпарители могат да изпаряват по – гъста база и съответно да възпроизведат по – големи изпарения.
  • Съотношение 20/80 (PG/VG) е вариант с още по-високо съдържание на растителен глицерин. Базата отново е насочена, основно към DL вейпинга.

Този вариант е често предпочитан от DL вейпърите през лятото, тъй като високите температури правят базата по-рядка и е нужно по-високо съдържание на растителен глицерин, за да може да се изпаряват по-големи облаци, дори и през летният сезон.

Базата е с високо съдържание на пропилен гликол, което придава повече вкус (преносителят на вкус е пропилен гликола), за сметка на по – малко пара.

  • 100% PG / 100 VG – Е за всеки, който иска сам да контролира своето съдържание на пропилен гликол и растителен глицерин. Базите могат да бъдат намерени и самостоятелно. В този случай сами ще можете да контролирате колко пропилен гликол и растителен глицерин искате да съдържа вашата течност. 

2. На второ място това е ароматът

Ароматът е течност винаги съставена само и единствено от пропилен гликол. Тя е силно концентрирана и все още не готова за употреба.

Ароматите идват в различни форми и видове и имат изисквания, спрямо това какъв вид течност са. Можете да ги намерите в разфасовки от 10 мл. или от 30мл. Когато вземете концентрат от Boom B Vaping ще забележите, че в описанието винаги има поставено време за зреене и дозировка.

Нека започнем със зреенето.

Това е необходимото количество време, в което ароматът ще добие нужните си вкусови качества. В повечето случаи това изисква между 5-10 дни Ако нямате търпение и решите да опитате аромата веднага след като е разтворен, то най – вероятно няма да има силния вкус, който очаквате или и е възможно да има силно изразен вкус само на някоя от съставките, която е най – силно доловима.

Дозировката, също е от съществено значение при правене на течности. Важно е да отбележим, че при неправилна дозировка, финалният резултат може да бъде неудовлетворителен.

Дозировките на различните аромати варират, като могат да бъдат от 3% до 25% в зависимост от вида на аромата.

Дозировката е изписаната под всеки наш артикул, също така винаги може да погледнете в сайта на Boom B Vaping аромата, който сте закупили и как да бъде дозиран.

Когато дозирате аромат, който е с препоръка 10%, това означава, че това е 10% от цялата консистенция. Например, ако сте решили да направите 100 мл. течност и имате 30 мл. концентрат и искате да бъде на 3 мг. никотин, са ви необходими 10 мл. концентрат, 20 мл. никотин и 70 мл. база. Крайният резултат ще бъде 100 мл./  3мг. течност.

3. Никотин

Никотинът е неизменна част от ежедневието на повечето вейпъри. Ако използвате готови никотинови течности, но сте решили, че искате сами да забъркате своята течност, ще трябва правилно да калкулирате никотиновото съдържание, за да може вашата DIY течност, да не бъде с твърде силно или обратното с твърде слабо съдържание на никотин.

Най – лесният начин за калкулиране на никотина е,  като запомним, че на 50 мл. течност 10мл. / 20 мг. никотинов шот прави течността със съдържание на никотин 3 мг..

Това може да ви помогне при смятането на никотиновото съдържание при вашите DIY течности. За да сме абсолютно точни тогава формулата за най – правилното смятане на никотиново съдържание е следната:

Желаното количество никотин се дели на съдържанието никотин в шота (10 мг./18 мг. /20 мг.) и се умножава по количеството течност, която възнамерявате да направите.

Пример – Ако искате да направите 50 мл. течност със съдържание на никотин 6 мг. и никотинов шот 10 мл.  / 20 мг., то калкулацията ще е следната:
6 (желаното количество) / 20 (съдържанието на никотин в нашия шот) = 0.3

0.3 х 50 (желаното количество DIY течност) = 15 мл. (никотинът в мл., който трябва да добавим).

Резултатът ни показва, че е необходимо 15 мл. от тези 50 мл. да бъдат никотин за да достигнем желаното количество от 6 мг.

4. Последно, но не и по важност, за всички стъпки досега са ни необходими бутилки, в които да разбъркаме нашата DIY течност. Всички бутилки предлагани в Boom B Vaping са с обозначени оразмерители върху тях.

Това изключва използването на всякакъв вид мерителни везни, спринцовки и т.н., за да може по – лесно и удобно да забъркате вашата течност.

Как правилно да съхраняваме течностите си докато зреят?

Най – правилното нещо, което можем да направим при съхранение на течности, които зреят е да ги оставим на сухо и прохладно място, без абсолютно никаква пряка слънчева светлина.

Ако течността ви е с време на зреене повече от 3 дни, можете на всеки 2 дни да я разклащате и да я връщате обратно на мястото, където сте я оставили да зрее.

Какво да очакваме от готовия резултат?

След като правилно сте извършили всички гореизброени стъпки, можете да очаквате една чудесна течност, готова за употреба, която може да се съревновава с повечето шортфил течности на пазара. Разбира се навлизането Ви в света на DIY течностите може и да не спира до тук.  Вие сте свободни да смесвате дори и няколко базови аромата, като крайният резултат, може да е една съвсем нова рецепта или следващата ви любима течност. Cristal Vape предлагат голям избор, както комбинирани, така и базови аромати, които ще паснат отлично на арсенала ви, и дадат възможности да миксирате на воля, като разбира се не забравяте да спазвате своите препоръчителни дозировки и време на зреене.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Вейп Блог

Вейп Блог - www.boombvaping.com

Как да направим своята първа DIY течност и какво да очакваме ?

Как да направим своята първа DIY течност и какво да очакваме ?

 Искате да започнете да правите собствените си течности ?                  Готови сте да опитате нещо ново и да разберете що е то миксиране на течности, в  Искате да започнете да правите собствените си течности ?                  Готови сте да опитате нещо ново и да разберете що е то миксиране на течности, в 2023-03-12T18:53:39+02:00 Как да направим своята първа DIY течност и какво да очакваме ?

<p class="text-alignjustify">Искате да започнете да правите собствените си течности ? Готови сте да опитате нещо ново и да разберете що е то миксиране на течности, време за отлежаване и препоръчителна дозировка?</p> <p class="text-alignjustify">Ние от <strong><a href="https://boombvaping.com/">Boom B Vaping</a> </strong>ви предоставяме този кратък наръчник, за да може успешно да навлезете в света на <strong>DIY </strong><strong>(</strong><strong>Do it yourself)</strong> течностите.</p> <p class="text-alignjustify"><strong><u>Какво ви е необходимо ?</u></strong></p> <p class="text-alignjustify">За да може да направите първата си течност, са необходими няколко компонента:</p> <p class="text-alignjustify"><strong><u>1. На първо място е - базовият разтвор</u></strong></p> <p class="text-alignjustify">Базовият разтвор или за по &ndash; кратко <a href="https://boombvaping.com/category/bazi">базата</a> е съчетание от пропилен гликол (PG) и растителен глицерин (VG).</p> <p class="text-alignjustify">Съществуват няколко вида съотношения спрямо това, какво искате да постигнете.</p> <ul class="text-alignjustify"> <li><a href="https://boombvaping.com/product/base-5050-1000ml-the-ark">Съотношение 50/50</a> (PG/VG), е е един от двата най &ndash; често използвани варианти.</li> </ul> <p class="text-alignjustify">Балансираната база е съставена от равни части пропилен гликол и растителен глицерин. Може да бъде използвана, както за MTL, така и за DL, &nbsp;като най &ndash; честото и приложение е за MTL вейпинг, тъй като нито е твърде гъста, нито е твърде рядка и може да бъде използвана и на по &ndash; високо омови изпарителни глави.</p> <ul class="text-alignjustify"> <li><a href="https://boombvaping.com/product/base-7030-1-litre-bleu">Съотношение 30/70</a> (PG/VG) е втората най &ndash; често използвана база. Тя е с високо съдържание на растителен глицерин. С това съдържание базата е използвана предимно за DL вейпинг, тъй като събомовите изпарители могат да изпаряват по &ndash; гъста база и съответно да възпроизведат по &ndash; големи изпарения.</li> <li><a href="https://boombvaping.com/product/base-8020-1000ml-the-ark">Съотношение 20/80</a> (PG/VG) е вариант с още по-високо съдържание на растителен глицерин. Базата отново е насочена, основно към DL вейпинга.</li> </ul> <p class="text-alignjustify">Този вариант е често предпочитан от DL вейпърите през лятото, тъй като високите температури правят базата по-рядка и е нужно по-високо съдържание на растителен глицерин, за да може да се изпаряват по-големи облаци, дори и през летният сезон.</p> <ul class="text-alignjustify"> <li><a href="https://boombvaping.com/product/base-7030-1-litre-cristal-vape">Съотношение 70/30</a> (PG/VG) е най-рядко използваното съотношение от МТЛ вейпърите.</li> </ul> <p class="text-alignjustify">Базата е с високо съдържание на пропилен гликол, което придава повече вкус (<strong>преносителят на вкус е пропилен гликола</strong>), за сметка на по &ndash; малко пара.</p> <ul class="text-alignjustify"> <li><strong>100</strong><strong>% PG / 100 VG </strong>&ndash; Е за всеки, който иска сам да контролира своето съдържание на пропилен гликол и растителен глицерин. Базите могат да бъдат намерени и самостоятелно. В този случай сами ще можете да контролирате колко пропилен гликол и растителен глицерин искате да съдържа вашата течност.&nbsp;</li> </ul> <p class="text-alignjustify"><strong><u>2. На второ място това е ароматът</u></strong></p> <p class="text-alignjustify"><a href="https://boombvaping.com/category/aromati-za-ovkusyavane">Ароматът</a> е течност винаги съставена само и единствено от пропилен гликол<strong>. Тя е силно концентрирана и все още не готова за употреба. </strong></p> <p class="text-alignjustify">Ароматите идват в различни форми и видове и имат изисквания, спрямо това какъв вид течност са. Можете да ги намерите в разфасовки от 10 мл. или от 30мл. Когато вземете концентрат от <strong><a href="https://boombvaping.com/">Boom B Vaping</a></strong> ще забележите, че в описанието винаги има поставено време за зреене и дозировка.</p> <p class="text-alignjustify">Нека започнем със зреенето.</p> <p class="text-alignjustify">Това е необходимото количество време, в което ароматът ще добие нужните си вкусови качества. В повечето случаи това изисква между 5-10 дни Ако нямате търпение и решите да опитате аромата веднага след като е разтворен, то най &ndash; вероятно няма да има силния вкус, който очаквате или и е възможно да има силно изразен вкус само на някоя от съставките, която е най &ndash; силно доловима.</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Дозировката, също е от съществено значение при правене на течности.</strong> Важно е да отбележим, че при неправилна дозировка, финалният резултат може да бъде неудовлетворителен.</p> <p class="text-alignjustify">Дозировките на различните аромати варират, като могат да бъдат от 3% до 25% в зависимост от вида на аромата.</p> <p class="text-alignjustify">Дозировката е изписаната под всеки наш артикул, също така винаги може да погледнете в сайта на <strong><a href="https://boombvaping.com/">Boom B Vaping</a></strong> аромата, който сте закупили и как да бъде дозиран.</p> <p class="text-alignjustify">Когато дозирате аромат, който е с препоръка 10%, това означава, че това е 10% от цялата консистенция. Например, ако сте решили да направите 100 мл. течност и имате 30 мл. концентрат и искате да бъде на 3 мг. никотин, са ви необходими 10 мл. концентрат, 20 мл. никотин и 70 мл. база. Крайният резултат ще бъде 100 мл./ &nbsp;3мг. течност.</p> <p class="text-alignjustify"><strong><u>3. Никотин</u></strong></p> <p class="text-alignjustify">Никотинът е неизменна част от ежедневието на повечето вейпъри. Ако използвате готови никотинови течности, но сте решили, че искате сами да забъркате своята течност, ще трябва правилно да калкулирате никотиновото съдържание, за да може вашата DIY течност, да не бъде с твърде силно или обратното с твърде слабо съдържание на никотин.</p> <p class="text-alignjustify">Най &ndash; лесният начин за калкулиране на никотина е,&nbsp; като запомним, че на 50 мл. течност 10мл. / 20 мг. никотинов шот прави течността със съдържание на никотин 3 мг..</p> <p class="text-alignjustify">Това може да ви помогне при смятането на никотиновото съдържание при вашите DIY течности. За да сме абсолютно точни тогава формулата за най &ndash; правилното смятане на никотиново съдържание е следната:</p> <p class="text-alignjustify">Желаното количество никотин се дели на съдържанието никотин в шота (10 мг./18 мг. /20 мг.) и се умножава по количеството течност, която възнамерявате да направите.</p> <p class="text-alignjustify">Пример &ndash; Ако искате да направите 50 мл. течност със съдържание на никотин 6 мг. и никотинов шот 10 мл.&nbsp; / 20 мг., то калкулацията ще е следната:<br /> 6 (желаното количество) / 20 (съдържанието на никотин в нашия шот) = 0.3</p> <p class="text-alignjustify">0.3 х 50 (желаното количество DIY течност) = 15 мл. (никотинът в мл., който трябва да добавим).</p> <p class="text-alignjustify">Резултатът ни показва, че е необходимо 15 мл. от тези 50 мл. да бъдат никотин за да достигнем желаното количество от 6 мг.</p> <p class="text-alignjustify">4. Последно, но не и по важност, за всички стъпки досега са ни необходими бутилки, в които да разбъркаме нашата DIY течност. Всички бутилки предлагани в <strong>Boom B Vaping </strong>са с обозначени оразмерители върху тях.</p> <p class="text-alignjustify">Това изключва използването на всякакъв вид мерителни везни, спринцовки и т.н., за да може по &ndash; лесно и удобно да забъркате вашата течност.</p> <p class="text-alignjustify"><strong><u>Как правилно да съхраняваме течностите си докато зреят</u></strong><strong><u>?</u></strong></p> <p class="text-alignjustify">Най &ndash; правилното нещо, което можем да направим при съхранение на течности, които зреят е да ги оставим на сухо и прохладно място, без абсолютно никаква пряка слънчева светлина.</p> <p class="text-alignjustify">Ако течността ви е с време на зреене повече от 3 дни, можете на всеки 2 дни да я разклащате и да я връщате обратно на мястото, където сте я оставили да зрее.</p> <p class="text-alignjustify"><strong><u>Какво да очакваме от готовия резултат</u></strong><strong><u>?</u></strong></p> <p class="text-alignjustify">След като правилно сте извършили всички гореизброени стъпки, можете да очаквате една чудесна течност, готова за употреба, която може да се съревновава с повечето шортфил течности на пазара. Разбира се навлизането Ви в света на DIY течностите може и да не спира до тук.&nbsp; Вие сте свободни да смесвате дори и няколко базови аромата, като крайният резултат, може да е една съвсем нова рецепта или следващата ви любима течност<strong>. </strong><strong><a href="https://boombvaping.com/category/cristal-vape">Cristal Vape</a></strong> предлагат голям избор, както комбинирани, така и базови аромати, които ще паснат отлично на арсенала ви, и дадат възможности да миксирате на воля, като разбира се не забравяте да спазвате своите препоръчителни дозировки и време на зреене.</p>

Сравнение на продукти